"Ya Allah, sesungguhnya aku memohon daripada Engkau ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima"

Thursday, June 30, 2011

Doodling again!

I wish I can do more!

 
¤ Nora ¤

Wednesday, June 29, 2011

Monday, June 27, 2011

Done!

Did you noticed tha the house is a "T"?
¤ tseh ¤

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Ignorant!


via tumblr 

Sunday, June 26, 2011

Roof top ajer yg blum siap ;P

How much would u pay?

 
¤ Nora ¤

Harapan Seorang Istri

¤ tseh ¤

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

From: muhamad agus syafii <agussyafii@yahoo.com>
Sender: respeks_group@yahoogroups.com
Date: Sun, 26 Jun 2011 07:03:57 -0700 (PDT)
To: <agussyafii@yahoo.com>
ReplyTo: respeks_group@yahoogroups.com
Subject: RG2011... Harapan Seorang Istri

 
Harapan Seorang Istri

By: M. Agus Syafii

Pernah di Rumah Amalia kedatangan seorang Ibu, keluarganya dilanda kemelut. Tiba-tiba suami meninggalkan dirinya dan anak-anaknya karena tergoda oleh perempuan lain. Ia kecewa dan sedih. Namun kemudian dilubuk hatinya yang paling dalam justru ia merasa sikapnya tidaklah baik, apalagi mengingat anak-anak yang masih membutuhkan dirinya. 'Aku harus kuat, tapi apa yang harus aku lakukan?' tanyanya pada diri sendiri. 'Berdoa! ya..berdoa bersyukur kepada Allah atas semua anugerahNya.' Ia menjawab sendiri pertanyaan itu. Sejak itu, ibu selalu berdoa dan mengucapkan syukur kepada Allah. Sedemikian kuat keyakinannya, setiap kali ada yang mengetuk pintu, ia membukakan pintu sambil berdoa, 'Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah, suamiku telah kembali.' Hal itu dilakukan tidak hanya sehari, dua hari melainkan bertahun-tahun.

Sampai pada suatu hari ada suara terdengar ketukan pintu rumahnya, 'Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah..' ucapnya belum sampai selesai dan pengetuk pintu begitu saja masuk mengejutkan dirinya. Ibu itu terpaku disaat seorang laki-laki bersimpuh dikakinya sambil menangis berurai air mata, 'Ma, maafkan saya! Saya sungguh menyesal.' Perempuan itu lalu memeluk suami dan mengucapkan doa, 'Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah, suamiku telah kembali.'

Teman, berharaplah hanya kepada Allah. Allah mengabulkan disetiap harapan dan doa kita dengan cara yang tidak pernah kita duga, bila kita mampu untuk yakin dan percaya kepadaNya.  '… Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangkanya.' (QS Ath-Thalaq 2-3).


Wassalam,
M. Agus Syafii

__,_._,___

Perlu fill-up kan kah?

Aku tgh nak kata pening tidaklah sgt tapi perlulah dipenuhkan the empty spaces?

Hmmmmm... Rasa mcm tak perlu tapi let's see bila dah siap dlm 80%

 
¤ Nora ¤

Cemana yer?

I am feeling nothing inside. No sorrow. No sadness. I have no energy to be mad anymore.

I guess he won. Congrats!

 
¤ Nora ¤

Kekonon Sneak Peek...

¤ tseh ¤

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, June 25, 2011

Selamatkan Hatiku

¤ tseh ¤

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone


Subject: RG2011... Selamatkan Hatiku

 
Walau kelam sudah,
Walau telah jatuh,
Walau tersesat jauh,
Namun ku punya hati
yang mahu mengerti,
Ya, mahu mengerti..
Kerana aku masih insani,
Aku mahu mendengari,
Kerana itulah aku mencari....
sesungguhnya adalah kerana hati.

Ketika ini,
Aku ingin berkata,
Maafkanku wahai Hati,
Aku telah mengingkari,
Aku telah memungkiri,
Aku telah menodai.



Ya RABB..
Selamatkanlah hatiku
Simbahinya dengan cahayaMU,
Kurniakanlah setitik kasihMU,
Agar hilang dahaganya,
Agar ia sedar akan kesesalanku.




__,_._,___

Friday, June 24, 2011

Trying my hand on the actual quilling paper

It feels different. Texturenya macam lain sikit and lil' bit thinner than my shredded paper.

Nice!

*trying to use the first batch for the "T"

 
¤ Nora ¤

Wednesday, June 22, 2011

Apa perasaan aku skrg ni?

K O S O N G


"Sudah2 lah dengan lakonan hidup kau tue.... Aku takkan tertipu lagi FAHAM!!!!"

Sakit hati kan? Aku pun heran apa lah yg si AiNor Ayinni Kadir ni cakapkan sampai begitu sekalik statusnya... Siap kasik PM yg sakitkan hati cakap jangan kacau segala, block segala benda.

Aku kacau cemana plak? Tidak pun aku telefon dah. Seingat aku tiada plak aku pergi SMS lagi dia at +6012-8647781, no ni dia punya jugakkah? +60195860757?   Memaki itu jauh sekalik. Last aku call lelaki itu bila dia disini dan tidak singgah. Then off he goes. I am done!

Letihlah dengan perangai anak-anak macam nih. Siapa kacau siapa ni?

Ya Allah! Cepatkanlah pergi semua yg buruk2 ni.. Aku ingin mulakan hidup baru...

Tuesday, June 21, 2011

Rasa lemah...

rasa bosan!!!

Rindukan saat ini... kerna tiada lain lagi yang boleh dirindu...






Monday, June 20, 2011

KHASIAT AYAT KURSI



Mahfum ayat:

Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidor, bagin Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh memberi syafaat kecuali denga izin Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki Nya. Lebih luas kerusinya dari langit dan bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar.

[Allah! There is no god but He, the Living, the Self-subsisting, Eternal. No slumber can seize Him nor sleep. His are all things in the heavens and on earth. Who is there can intercede in His presence except as He permitteth? He knoweth what (appeareth to His creatures as) Before or After or Behind them. Nor shall they compass aught of His knowledge except as He willeth. His Throne doth extend over the heavens and the earth, and He feeleth no fatigue in guarding and preserving them for He is the Most High, the Supreme (in glory).]

Penjelasan:

Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya.

Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya.

Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya.

Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat Ayat Kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, ertinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat.

Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan.

Khasiat Ayat Kursi:

  1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.

  1. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.

  1. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.

  1. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.

  1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.

  1. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.

  1. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.

  1. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.

  1. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.

  1. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)

Sunday, June 19, 2011

A BlackBerry screen shot for you

Test via ScreenShot

¤ tseh ¤

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Excited tak?

PM kasik personal SMS, to all mobile users kah?

¤ tseh ¤

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Hoarder kah kamu?

I am. Always...

Macam Nenda dan bonda.

Tengah kemas2, mug UO&G jatuh dan pecah. Haih!

My first thought was bukan nak buang benda tu tapi cemana nak salvage kan ia ;P

It broke into 5 pcs so mcm boleh aja. Nantilah bila dah start buat quilling, aku gam pakai hot glue;P

 
¤ Nora ¤

Thursday, June 16, 2011

JobStreet! JobStreet! JobStreet!

Cemana nih? Ada interview takbleh pergi. Masa tak seswai. Or aku mmg sajer2 takmo meninggalkan Mak Bonda & Nenda?

Ntahlah. kan skrg ni Need to lead new life! need new job! Need new environment. Nanti malas nak menjawab dengan diorang2 kat sini.

Hari tu buat another assessment. Not bad for anak seorang ibu yang illiterate.

Wednesday, June 15, 2011

Tuesday, June 14, 2011

Doodling ketika bosan

Bosan giler kat ofis, dah siapkan costing sesikit, aku melayan contengan.

Been awhile tak buat quilling, customer i.e kengkawan dah tanya bila nak siap... thehehehe

M*khsein pun dah tanya, buleh tak buatkan? Haih!!! Masalah dah settle (Alhamdulillah....), so bleh ler start weekend nih ;)





 
¤ Nora ¤

Sunday, June 12, 2011

He was here...

With ma+pa and his brother's family. They have Kenduri at Mak Tam's.

Asked him to come to the house to see Bonda and tell her his intention.

His answer was "Tak senang"

Alhamdulillah... sampai jugak...

Tak sabar nak try test nanti nih  ;)




Perlukah lagi...

 
¤ Nora ¤

Saturday, June 11, 2011

Nasiblah kejab ajer blackoutnya...

The lights are back again ;)

Hopefully my life will be like this.

Gelap gulita hanya singgah sekejap untuk digantikan sinar cahaya yang berpanjangan.

Amin.

Blackout lah plak...

Kepanasan. Hitam sekeliling. Seperti cermin didalam diri...

 
¤ Nora ¤

Operasi penuhkan tenaga selepas menyerang kaki sendiri

Inilah selalunya kerja tiap pagi ketika tidak bekerja...

 
¤ Nora ¤

Thursday, June 9, 2011

Went to the doctor...

Really not feeling well, at last pergi jugak ke Doktor. Penat! And maybe sebab hujan lebat gila cats & dogs, buat pertama kalinya I was first! Agak hebat disitu yer...

Doktor bilang, the result's gonna be negative anyway so there's no need for test until after a month late for period. Itu pun tgk org katanya sbb ada tu few weeks after "lewat" baru dpt +ve result. So now, we just have to wait. After all, he already told the whole FB tht he is separated.

Haih! I married a child, nak buat cemana. I guess it is OK now to let it out kan. Lagipun, tadi katanya sudah filed for divorced. And of course being himself he let me tell my family myself which I have yet to tell tho' I did asked nenda about it and her response was "fikir sendiri, larat ke tak larat"

Dalam maksud tu tapi hidup mesti diteruskan daripada manjang dibelenggu perempuan with FB screen-name AiNor Ayinni Kadir.

Bila ditengokkan dlm FB dia, manjang menempek link abt isteri derhaka etc, and tht happened after this year kantoi'an. Trying to justify his actionlah kan? Cakap aku licik padahal dia lagi licikkan?

Well, dia yg submit, dia yg uruskan, dia ug curang, pastuh nak put the blame on me? Tuhan lebih tahu...

Tamatlah penderhakaan aku sebagai isteri.

 
¤ Nora ¤

Sunday, June 5, 2011

Saturday, June 4, 2011

Kungfu Panda 2 semalam...



With my fav 2 men, 1 more is missing ;(

Then off for late dinner and send Ummie to Gombak
 

 Nora 