"Ya Allah, sesungguhnya aku memohon daripada Engkau ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima"

Saturday, August 6, 2011

Arah: Cili Jeruk

Arah: Cili Jeruk: "CILI JERUK


CILI JERUK
Resepi Asal: K.Nor@KAKAK SECUBIT GARAM

Bahan :

  • 7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau
  • 1 cawan air
  • 1 cawan cuka
  • 2 -3 sudu besar gula
Cara :
  • Basuh cili dan toskan.
  • Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
  • Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
  • Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
  • Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.



_DSC0656



SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS 

Bahan 

1 paket tempe...]potong kecil dan goreng dalam minyak dan toskan
1 biji kentang..]
1 cawan ikan bilis.. goreng garing dan toskan

Sambal [mesinkan]
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sikit belacan..jika suka

1 s/b cuka
minyak
garam
gula

Cara memasak
1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan cuka. Masukkan garam dan gula sikit.
2. Bila dah naik minyak dan pekat baru masukkan ikan bilis, kentang dan tempe tadi.
3.Gaul rata dan angkat dari kuali.
4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis 



Asam Rebus Ikan



Bahan 
3 ekor ikan kembung [boleh gunakan ikan lain]
5 keping asam keping
2 tangkai daun kesum
air secukupnya
sedikit kunyit serbuk
garam

Bahan mesin 
3 biji cili merah
1 cm belacan
3 ulas bawang merah

Cara 
1. Ikan dibersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan daun kesum dalam periuk dan amsak sampai mendideh.
3. Masukkan ikan dan daun kesum.Biarkan mereneh selama 5 minit. 



No comments:

Post a Comment

Always L.O.V.E to hear from you, my lovelies ;)