CILI JERUK
Resepi Asal: K.Nor@KAKAK SECUBIT GARAM
Bahan :
Resepi Asal: K.Nor@KAKAK SECUBIT GARAM
Bahan :
- 7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau
- 1 cawan air
- 1 cawan cuka
- 2 -3 sudu besar gula
- Basuh cili dan toskan.
- Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
- Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
- Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
- Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.
SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS
Bahan
1 paket tempe...]potong kecil dan goreng dalam minyak dan toskan
1 biji kentang..]
1 cawan ikan bilis.. goreng garing dan toskan
Sambal [mesinkan]
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sikit belacan..jika suka
1 s/b cuka
minyak
garam
gula
Cara memasak
1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan cuka. Masukkan garam dan gula sikit.
2. Bila dah naik minyak dan pekat baru masukkan ikan bilis, kentang dan tempe tadi.
3.Gaul rata dan angkat dari kuali.
4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis
Asam Rebus Ikan
Bahan
3 ekor ikan kembung [boleh gunakan ikan lain]
5 keping asam keping
2 tangkai daun kesum
air secukupnya
sedikit kunyit serbuk
garam
Bahan mesin
3 biji cili merah
1 cm belacan
3 ulas bawang merah
Cara
1. Ikan dibersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan daun kesum dalam periuk dan amsak sampai mendideh.
3. Masukkan ikan dan daun kesum.Biarkan mereneh selama 5 minit.
No comments:
Post a Comment
Always L.O.V.E to hear from you, my lovelies ;)